04. L’ARTESÀ | Crònica de la visita


A càrrec de Marta Ardiaca i Maria Donoso

Marta Ardiaca; tècnica de cultura de l’Ajuntament de El Prat del Llobregat
Maria Donoso; mediadora artística


Quedem directament a l’Artesà. Arribo abans i grata sorpresa em trobo un bar esplèndid, en capacitat i en disseny, un gran i antic bar de centre artesà de poble, davant una gran terrassa no menys acollidora. Dos esplèndids espais per a fer-hi diferents accions, espectacles, presentacions… Tenen a més a més, un valor de referència pel municipi, ja que és punt de trobada de parelles, amics i famílies, com puc constatar mentre arriba la resta del grup.

L’Artesà es va renovar tenint en compte el valor patrimonial arquitectònic de l’edifici. 

https://youtu.be/7_d0RW5Cdus

Ens reben Marta Ardiaca, tècnica de cultura de l’ajuntament del Prat i una de les possibilitadores d’aquest somni anomenat Artesà del Prat. Acompanya la visita la Maria Donoso, mediadora artística. Ens mostren les aules, la majoria d’elles ocupades per diferents grups on estan assajant o fent classes.

La formació és un dels pilars importants sobre el que se sosté l’Artesà, donant suport i ajuda tècnica en el camí cap a la professionalització, amb petites residències a grups vinculats, treballs de final de grau o al municipi en general. 

Però l’Artesà també es un espai d’exhibició. 

Ens mostren la sala gran, un teatre de 594 localitats —dels que tant manquen a Barcelona! Tenen una programació eclèctica distribuïda entre les dues sales de l’Artesà (gran i petita) i el Modern. Sovint proposen als artistes d’implicar-se més enllà de la funció i quedar-se a fer laboratoris de tallers, xerrades, exposicions, ja que entenen l’espectador com un subjecte experimentador, actiu. Per això han construït un projecte que uneix les escoles de El Prat amb laboratoris d’experimentació tant a la sala com a les mateixes escoles.

El dia de la visita havíem de quedar-nos a veure The Mountain de la companyia Señor Serrano, però malauradament es va haver de suspendre la funció a causa del maleït COVID.

Van considerar que el preu de l’entrada no havia de ser un impediment perquè el públic pogués assistir als espectacles –i un al·licient pels espectadors que vinguin de Barcelona: 4’5 € (compra anticipada).  

Ens porten a una sala polivalent i amb una presentació molt acurada de diapositives on ens expliquen tots els detalls del projecte que va començar tot just fa tres anys amb molta il·lusió i molta feina.

Els alumnes pregunten: I podem venir a fer una residència aquí? Quin pressupost té l’Artesà? Quanta gent hi treballa? Com es canalitza la programació local?…

Podríem estar hores enraonant, ja que l’entusiasme del projecte se’ns enduu, i les ganes de saber dels alumnes sembla insaciable, però no volem abusar, i puntuals a les 20:30h toquem retirada.

https://youtu.be/mg7mLnI_fgU
Final de sessió. Ara sabem que també es pot gestionar equipaments d’una forma sostenible i arrelada al territori.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.